med Radix/Silje Olava Bakken og Sarjo Sankareh
Workshop 1: Kl. 10:00 – 11:30 Silje Olava Bakken/Radix Dance Crew
Workshop 2: Kl. 12:00 -13:30 Sarjo Sankareh
Panelsamtale: Kl. 14:00 – 15:15 Med Silje Olava Bakken/Radix, Sarjo Sankareh
Sted: Scenehuset
Begge workshops er åpne for alle som kan følge en klasse på et godt øvet nivå.
Påmelding kreves! PRODA-brukere får rabatterte priser på deltageravgift:
Workshop: kr 110 (inkluderer tilgang til panelsamtale)
Panelsamtale: kr 55
PRODA-pakke (2 workshops + panelsamtale): kr 160 – billett her
Alle billetter til festivalen finner du her.
Workshopene:
Silje Olava Bakken/Radix og Sarjo Sankareh er OJDFs hovedaktører og vil holde hver sin workshop på Scenehuset.
De vil dele av sine erfaringer som koreografer og utøvere og spesielt rette oppmerksomheten mot deres nyeste verk som vises på festivalen. Under følger beskrivelse av verkene til Radix/Silje Olava Bakken og Sarjo Sankareh som vil være utgangspunkt for workshopene.
NB: Innesko med flat såle anbefales for workshopen kl. 10:00.
Vi starter presis – møt opp i god tid. Det vil være åpent 30 minutter før.
Silje Olava Bakken/ Radix – “The Ground”
Utøverne i Radix tar i verket “The Ground” for seg fravær av lekenhet og fremvekst av press og alvor i voksenlivet. Økonomiske rammer og rollemodeller i media gjør leken stadig mindre tilstedeværende. Dansen og musikken kan imidlertid fungere som en portal for frigjøring og samtidig som en arena for formidling. Ved hjelp av hip-hop kulturens freestyle og dynamiske samspill med en tilstedeværende DJ leker utøverne seg gjennom “The Playground”. I andre del, “The Underground”, tar de begrensende rammene overhånd og leken kommer i bakgrunn. I siste del, “The Common Ground”, utforsker utøverne balanseganger mellom de foregående ytterpunktene.
Sarjo Sankareh – “Ginga-Life is Rhythm”
I dette verket brukes capoeira og begrepet «aché» som utgangspunkt for utforskning av bevegelser og sinnsstemninger. Aché viser til hvert individs unike energi og kraft som igjen akkumuleres kollektivt for å skape en tilstand av harmoni. Både rytme, lyd og bevegelse utforskes og skapes av danserne i en sirkelformasjon der også energien fra publikum tas opp. Ginga viser til det å svinge eller gynge og dette korrelerer med jazzdansens bevegelseskvaliteter. Capoeira og jazzdans har i tillegg historiske fellestrekk i form av undertrykkelse, sosialisering og scenisk avansement. Den sceniske ivaretakelsen av capoeira og jazzdans kan derfor fungere som både motstandskraft og kulturell kontinuitet.
Sankareh tar i dette verket utgangspunkt i sin masteroppgave i dansevitenskap fra NTNU.
Panelsamtale – Dans og musikk i dialog
En fellesnevner mellom årets to hovedutøvere er hvordan de skaper dansen i et samspill med musikken. Radix, representert ved Silje Olava Bakken, har med seg en DJ i studio og på scenen. Sarjo Sankareh har med seg to dansere som også er musikere. I utviklingen av deres respektive verk foregår det således et kontinuerlig samspill mellom dansere og musikere: danserne lar seg inspirere av musikken, og musikerne lar seg inspirere av dansen. Historisk sett var dette også viktig i forhold til jazzdansens opphav, der jazzmusikere og jazzdansere kommuniserte om å skape et felles musikalsk og estetisk uttrykk. I den moderne utvikligen av jazzdans har ofte avspilling av ferdig produsert musikk blitt benyttet i studio og på scene. Vi er derfor interessert i å høre mer fra våre paneldeltakere om hvorfor og hvordan de utvikler dans og musikk i fellesskap og hvordan de relaterer dette til jazzdansens opprinnelse. Hvilken vei går jazzdans i vår samtid? Foregår det en utvikling mot mer samspill mellom musikk og dans? Er dette noe som etterspørres ved ulike scenekunstinstitusjoner?
Medvirkende: Sarjo Sankareh (danser og koreograf), Silje Olava Bakken (danser og koreograf), Michelle Flagstad (daglig leder i PRODA). Samtalen modereres av Ingvild Vaagsether og Natalie Dahl.
Workshopene og panelsamtale er arrangert av OJDF
PRODA er co-arrangør.
Foto 1: Mikael Ortenheim
Foto 2: Marius Krohn-Hauglie