Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

SANS/ SKUDA/ PRODA: PEDAGOGSEMINAR – Tilgjengelig og inkluderende danseundervisning

18. august 2023 @ 09:30 - 13:30

Med Ingeborg Dugstad Sanders, Maria Terese Engdahl-Høgåsen og Elen Øyen

Påmelding på Deltager.no
Man kan melde seg på for kun én av dagene eller begge dager.


PEDAGOGSEMINAR: Tilgjengelig og inkluderende danseundervisning

Alle bør gis like muligheter for å kunne lære dans og danse!
Målsettingen for seminaret er å tilby praktisk kunnskap knyttet til å undervise eller legge til rette for undervisning og dansepraksis for mennesker med funksjonsvariasjoner.

Problemstillinger i møte med ulike tilbud, eller mangel på tilbud, er strukturelle, men ikke minst også praktiske: En skole, utdanningsinstitusjon eller den enkelte pedagog kan ha et ønske om å være inkluderende i undervisningstilbudet, men mangle erfaring, verktøy og metodikk som behøves for å realisere et slikt tilbud. Det kan også være at intensjon om- eller mulighet for inkludering og tilgjengelighet ikke kommuniseres. Konsekvenser av dette er at mennesker med funksjonsvariasjoner kan oppleve å være ekskludert fra danseundervisning og -praksis, eller oppleve manglende mulighet for utvikling. Hensyn knyttet til fysisk tilgjengelighet eller andre praktiske behov kan spille inn, men ofte er usikkerhet omkring metoder og verktøy for undervisning i møte et større mangfold av kroppslige utgangspunkt et like stort hinder.

SANS /SKUDA/PRODA tilbyr en to dagers workshop der deltakerne kan få konkrete verktøy i møte med elever og studenter med funksjonsvariasjon. Det vil legges til rette for diskusjon og samtale omkring utfordringer og ikke minst muligheter. Vi har fått med oss Ingeborg Dugstad Sanders og Maria Terese Engdahl-Høgåsen, dansekunstnere som har inngående erfaring og kunnskap knyttet til undervisning og kunstnerisk arbeid i møte med ulikkroppede dansere og elever.

En unik mulighet til å få ny kunnskap og metoder for en inkluderende danseundervisning.
Meld deg på!

PROGRAM

Dag 1  – 17. august
09:00 – 09:30 Kaffe og registrering
09:30 – 12:30  Workshop med Ingeborg Dugstad Sanders – praktisk deling
12:30 – 13:30   Lunch
13:30 – 15:30   Uformell panelsamtale mellom workshopholderne Maria Terese Engdahl-Høgåsen, Ingeborg Dugstad Sanders og dansekunstner Elen Øyen. (Elen Øyen er med digitalt).
Deler av samtalen vil gjøres tilgjengelig via streaming.
Etterfølgende åpen dialog /samtale med kursdeltagere

Dag 2  – 18. august
09:00 – 12:30  Kaffe og registrering
09:30 – 12:30  Workshop med Maria Terese Engdahl-Høgåsen – praktisk deling
12:30 – 13:30   Lunch – dialog og mingling


Workshop med Ingeborg Dugstad Sanders:
Improvisasjon og skapende dans
I denne workshopen skal vi bygge opp en enkel verktøykasse med elementer som kan brukes i arbeid med improvisasjon og skapende dans på en måte som kan inkludere elever med ulike funksjonsvariasjoner. Workshopen består i hovedsak av praktisk utprøving av øvelser, strukturer og prinsipper. Vi vil se på hvordan dette arbeidet kan anvendes i ulike danseformer og for ulike aldersgrupper, og som verktøy til å utvikle dans og koreografi i samarbeid med elevene.

Vi vil også berøre følgende tema:
– Improvisasjon både som lek, teknikk og i fremføring
– En utforskende tilnærming til danseteknikk som metode for bedre inkludering
– Samarbeid, kroppskontakt og kontaktimprovisasjon

Workshop med Maria Terese Engdahl-Høgåsen
I denne workshopen fortsetter vi å utforske temaer som inkluderende teknikktrening, trygge rom, språk og koreografisk tilnærming. Det er ikke en forutsetning at du deltar begge dagene, og også nye deltakere er velkomne, men workshopen gir mulighet for å bygge videre på erfaringer gjort i løpet av dag én, og å gå dypere inn i enkelte problemstillinger. Målet vil være å prøve ut ulike tilnærminger i praksis, og sammen utforske muligheter for alternativ undervisningsmetodikk. Det vil gis rom for samtale, diskusjon og utprøving av egne ideer.


OM KURSHOLDERNE / PANELDELTAGERE:

Ingeborg Dugstad Sanders
er dansekunstner basert i Trondheim. Hennes utdannelse er en BA (Hons) Dance Theatre fra Laban Centre i London, PPU fra KHiO i Oslo og CMA fra LIMS i New York. Ingeborg er ansatt i DansiT – koreografisk senter som kuraterende prodsent, produksjonsansvarlig, og som kunstnerisk leder for Danselaboratoriet (et dansekompani bestående av voksne dansere med funksjonsvariasjoner) og barnedanstilbudet Rabalderdans. Som koreograf og utøver har hun arbeidet i ulike konstellasjoner, og er nå aktiv med “dansebandet” Arnfinn’s. Som dansepedagog har hun tidligere vært ansatt ved Trøndertun, Sunnhordland Folkehøgskole, Spin Off kveldsskole, og Kvinnherad- og Stjørdal Kulturskole.

 Maria Terese Engdahl-Høgåsen er frilans dansekunstner fra Oslo. Hun lever selv med lett grad av Cerebral Parese, noe som i stor grad har vært med på å forme hennes kunstnerskap og tilnærming til dans og undervisning. Maria Terese er utdannet ved Norges Idrettshøgskole, med en bachelorgrad innenfor idrettspsykologi og coaching. Hun fordypet seg her i arbeid med ulikkroppede dansere, og har jobbet innenfor dette feltet siden endt utdannelse i 2015.

Elen Øyen er produsent og dansekunstner i Danselaboratoriet v. DansiT – koreografisk senter. Elen ble født med ryggmargsbrokk, og bruker rullestol. Hun har utviklet en eksperimentell tilnærming til dansen sin, med hovedfokus på improvisasjon. Siden 2009 har Elen hatt et nært samarbeid med professor på NTNU og grunnlegger av Danselaboratoriet, Tone Pernille Østern. Hun har forelest om sin personlige opplevelse av å være danser i Danselaboratoriet på forskjellige konferanser, seminarer og festivaler i Norge og i utlandet, og har vært medforfatter i flere artikler. Elen har også vært medforsker i et forskningsprosjekt som resulterte i rapporten: “Tilgjengelige kunstnerskap?” (2023)  – en kunnskapsrapport som identifiserer drivkrefter og barrierer for kunstnere med funksjonsnedsettelser i Norge.

Kursavgift (inkluderer god lunch!):
Dag 1: kr. 650,-
Dag 2: kr. 450,-
Begge dager:  kr. 900,-
Påmelding Deltager.no innen 13. august 2023
Bindende påmelding.

Grupper: Hvis en gruppe/flere fra en skole/organisasjon vil melde seg på, kan påmelding per mail sendes til:
PRODA: resepsjon@proda.no eller  SANS – Senter for Dansepraksis: SANS: sans@dansepraksis.no

 

Pedagogseminaret er et samarbeid mellom Sans – Senter for Dansepraksis, SKUDA Skuespiller- og Danseralliansen og PRODA Oslo

 

Detaljer

Dato:
18. august 2023
Tid
09:30 - 13:30
Series:
Kategori for Arrangement:

Sted

PRODA Oslo
Marstrandgata 8
Oslo, Norge
+ Google-kart
Støttet av