INNSPILL STATSBUDSJETT

PRODA profesjonell dansetrening innspill til Statsbudsjett 2025

Kap 320. Post 74 Tilskudd til organisasjoner og kompetansesentre m.m.


PRODA profesjonell dansetrening er en av de viktigste aktørene i den kulturelle infrastrukturen for dansekunstnere. PRODA er for dansere hva Olympiatoppen er for idrettsutøvere. Organisasjonen bidrar til at dansere opprettholder et internasjonalt høyt kunstnerisk nivå, og til at samfunnet kan delta i og oppleve et mangfold av dansekunst gjennom bl.a. undervisning og forestillinger.  

PRODA ble etablert i 1988, og har siden vært et relevant og samlende fagtilbud for dansefeltet. Organisasjonen utvikler seg i tråd med tendenser i feltet og er en inspirerende arena for faglig utvikling. PRODA er et kunstnertiltak som arrangerer et kontinuerlig, aktuelt og bredt kurstilbud for de som arbeider med produksjon og formidling av dans. Fagtilbudet er kostnadsfritt, og bidrar til bedre arbeidsvilkår for dansekunstnere, gjennom å ivareta behov for vedlikehold av fysiske/kunstneriske ferdigheter, kompetanseheving og et felles miljø.

Pr 01.10.2024 var 1983 dansekunstnere registrert i PRODA og ca. 75 % bor og virker i Oslo. I 2023 ble det gjennomført 431 unike fagtilbud i totalt 9 regioner. Det var samlet 6045 unike besøk, og PRODA ansatte gjennom året hele 165 pedagoger. 

Regjeringen ønsker å legge til rette for kunst og kultur i hele landet, samtidig som de sikrer arbeidsplasser og trygge arbeidsvilkår i kunst- og kultursektoren. PRODA er en essensiell aktør for at dette kan skje, på vegne av dansekunsten. 

Realnedgang

PRODA har for budsjettperioden 2025, søkt om et totalt driftstilskudd tilsvarende kr 4 940 000, dette inkluderer en generell lønns- og prisvekst i tråd med anslått KPI, i tillegg til to spesifikke tiltak med en total ramme á kr 1 800 000. PRODA er for budsjettperioden 2025 foreslått med en videreføring av tilskudd á kr 3 250 000, noe som kun tilsvarer en prisjustering på 3,5%.

  1. PRODA har de senere år opplevd en realnedgang i tilskudd fra stat og kommune. For 2025 må PRODA for første gang på mange år, nedjustere sin aktivitet dersom ikke tilskudd økes mer enn den foreslåtte prisjusteringen. Økning i tilskudd er helt nødvendig for å opprettholde aktivitetsnivå tilsvarende 2024.
  2. PRODA har regnet på realnedgangen basert på lønnsoppgjør og KPI fra 2021 til og med 2025, i henhold til innvilget tilskudd. Dette viser en underjustering av tilskuddet tilsvarende drøye kr 400 000 i stortingsperioden til sittende regjering. Det er for perioden da ikke tatt høyde for tiltak som skal bidra til å øke aktiviteten, men kun opprettholde nåsituasjonen. 

Forslag til kommentar 1: Familie- og kulturkomiteen ber regjeringen styrke PRODA med kr 400 000 for å dekke realnedgang av tilskuddet i perioden 2021-2025, slik at PRODA kan ivareta sitt formål gjennom å opprettholde nåværende aktivitetsnivå, og unngå en reduksjon i tilbudet. 


Nye tiltak 2025

PRODA planlegger i 2025 en utvikling av fagtilbudet og sitt potensial, som igjen vil utvikle bransjen. Planen bygger på et grundig prosjekt om Innovasjon i PRODA som kulturnæring, finansiert av Oslo kommune, og interne strategiprosesser gjennomført i 2022-2024, og det forutsettes at det følges opp med økte driftsmidler for å iverksette planen.

Tiltakene er to-delt; Økt satsning på regional aktivitet og utvidelse av fagtilbud og styrking av sentralleddet i Oslo. Tiltakene er samlet sett beregnet til kr 1 800 000. 


Hva bidrar nye tiltak til?

PRODA skal ha et aktuelt fagtilbud for alle som jobber med dans i Norge. Antallet dansekunstnere øker stadig. Bredden i dansekunsten har vokst til et mangfold av uttrykk, med ulike behov for trening, kompetanseheving og kunstnerisk utvikling. Dette krever utvidelse og fornyelse av kurstilbudet. Med økt driftstilskudd vil vi på en bedre og mer offensiv måte levere på regjeringens mål om å styrke kulturell infrastruktur, kunstnerøkonomi og arbeidskår knyttet til forarbeid og produksjon av dans. 

PRODAs tilbud er rettet mot frilanserne, og fagtilbudet er derfor en viktig rammefaktor for at det formidles dansekunst av høy kvalitet. PRODA skaper verdier som kommer andre tilgode. 

Telemarksforsknings Kunstnerundersøkelse av 2019 slår fast at dansekunstnere er en av gruppene med lavest kunstnerisk inntekt. Dansere er også den kunstnergruppen som i størst grad må ta ikke-kunstnerisk arbeid for å ha en inntekt å leve av, og dette utgjør 33% av arbeidshverdagen. Det viser at det er knyttet stor økonomisk usikkerhet til dansekunstnerisk virke.

PRODA legger til rette for dansere, på lik linje med en arbeidsgiver. Dansekunstnere i Norge opererer i stor grad i det frie feltet, uten en fast arbeidsgiver, og PRODA anses som en av grunnpilarene. PRODAs formål er fastsatt med grunnlag i dansekunstnernes inntekts- og utdannelsesnivå og arbeidsvilkår. PRODA er et sentralt kunstnertiltak som treffer alle dansere, og som med relativt små tilskudd fra stat og kommune kan bedre kunstnerøkonomien og øke den kunstneriske kvaliteten i feltet.

Tiltak 1: Regional satsning

PRODA har søkt om kr 950 000 for å øke aktiviteten i regionene, noe som er i tråd med regjeringens mål. Å satse på PRODA er å satse på den kulturelle infrastrukturen, og kommer hele samfunnet til gode. Flere dansekunstnere kan bo og virke i regionene om PRODA får økt sitt tilskudd og aktivitet, noe som vil bidra til økt sysselsetting og verdiskaping utenfor Oslo. PRODA bidrar til økt mulighet for synergier mellom profesjonelle miljøer, tilbud til barn og unge og frivilligheten i regionene. PRODA vil etablere nødvendige møteplasser, nettverk, faglig utvikling og kontinuerlig trening for dansekunstnere i hele landet. Dette styrker muligheten for dansekunstnere til å opprettholde sin dansekunstneriske kompetanse, og vil igjen kunne lede til et større mangfold i tilbudet samt økt aktivitet ved kunst- og kulturskoler, DKS og scenehus i regionene. 

Forslag til kommentar 2: Familie- og kulturkomiteen ber regjeringen øke tilskuddet til PRODA med kr 950 000 for å svare ut regjeringens mål om mer kunst og kultur i hele landet. PRODA kan gjennom et økt tilskudd styrke satsingen på økt kunstnerisk aktivitet i regionene

Tiltak 2: Styrke fagtilbudet og sentralledd i Oslo

PRODA har søkt om kr 850 000 for å realisere et stort potensial gjennom å utvikle og utvide bredden i fagprogrammet i Oslo, slik at vi kan dekke de faglige behovene for en voksende og mer mangfoldig gruppe dansekunstnere. Tiltaket er iht. prosjekt om innovasjon med ny aktivitetsmodell, som har pågått i 2022-2024, finansiert av Oslo kommune. Økt tilskudd til Oslo vil være med å bidra til å utjevne sosiale forskjeller og gi like muligheter til deltakelse for alle dansekunstnere. 75% av dansekunstnere bor og virker i Oslo, og i tråd med tall fra Telemarksforskning er dansekunstnere blant kunstnergruppene med lavest inntekt. At PRODA treffer alle og er kostnadsfritt er helt essensielt for at denne kunstnergruppen skal kunne prioritere å opprettholde sin daglige og faglige utvikling og kompetanseheving ved PRODA i Oslo. Regjeringens satsning på regionene er viktig og riktig, men samtidig er Oslo den definert største regionen for dansekunstnere, og en øremerket økning til region Oslo er helt nødvendig for at vi skal være i stand til å opprettholde våre forpliktelser, oppfylle formålet og ivareta vårt samfunnsoppdrag for Oslo-regionen. 

Forslag til kommentar 3: Familie- og kulturkomiteen ber regjeringen øke tilskuddet til PRODA Oslo med kr 850 000 for å svare ut regjeringens mål om utjevne sosiale forskjeller, og sikre arbeidsplasser og trygge arbeidsvilkår i kunst- og kultursektoren.

PRODA bidrar som utvikler av innholdsprodusentene og utøverne til bl.a. norske scenekunstinstitusjoner, kunst- og kulturskoler og Den kulturelle skolesekken. PRODA er både nødvendig infrastruktur, men også utvikler av det frie feltet, og en satsing på PRODA er derfor med på å styrke hele verdikjeden for dansekunsten. Uten en reell økning av tilskuddet i 2025, vil aktiviteten måtte nedskaleres, noe som vil treffe en allerede sårbar kunstnergruppe hardt.