Høstsemesteret er snart i gang!
Velkommen til et rikt og mangfoldig program:
Høstsemesteret kan i tillegg til daglige klasser by på 6 CODA-workshoper, 5 Dansens Hus workshoper, Pedagogseminar i skapende dans for ungdom med Camilla Myhre og Caroline Wahlström Nesse, LOOP workshop med Chriz og Nikolai Nypan, workshop med Archie Burnett i samarbeid med Soul Sessions Extdended, Balanchine workshop med Eugenie Skilnand, PRODA Nettverk-uke med Nina Wollny, en ukes SKUDA/Khio workshop med Charlotte Engelkes, musikalworkshop med Eli Stålhand i tillegg til en ukes samtidsdans/ kontaktimporovisasjon med skotske Charlotte Mclean.
Vi er glade for fortsettelsen av mange gode samarbeid som beriker og utvider fagtilbudet betydelig, både med klasser, workshops og seminarer. Samarbeidspartnere og bidragsytere i høst er CODA Oslo International Dance Festival, Dansens Hus, PRAXIS Oslo, Souls Sessions Extended, CREO og Musikkteaterforum i CREO, Kunsthøgskolen i Oslo, Norsk Skuespillersenter og SKUDA Skuespiller- og danseralliansen.
Semesterkickoff fra 12. august
Semesteret setter i gang med ballettklasser med Camilla Spidsøe, jazz med Subjazz og påfølgende uke også Dansens Hus workshop med Siri Jøntvedt. I tillegg arrangeres igjen Kræsjkurs for ferske Scenekunstnere den 22. august på Vega Scene /Salt.
Påmelding Kræsjkurs her.
• Ballett – klasser og Balanchine workshop:
Høstens ballettklasser starter med Camilla Spidsøe som også kommer tilbake i oktober. Deretter følger klasser med Kristian Alm, Eugenie Skilnand, Pia Elton Hammer, Robert Hewitt og Therese Skauge.
Noen ballettklasser i høst vil ha oppstart tidligere, kl.09:00. I tilbakemeldinger fra spørreundersøkelsen var det mange som ønsker ballett i forkant av andre klasser/sjangre. Derfor er det noen uker programmert balletklasser kl 09:00 når det er «doble klasser» med andre sjangre i etterkant.
Den 9. oktober blir det Balanchine ballett workshop med Eugenie Skilnand. Workshopen tar utgangspunkt i George Balanchines 1 minutt lange “kastanjett”-variasjon fra balletten Agon. Koreografert i 1957 er det en landemerkeballett som eksemplifiserer hans samarbeid med komponisten Igor Stravinsky. Koreografien er en blanding av klassisk balletteknikk og moderne danseelementer. Balanchines bruk av vinkelbevegelser, intrikat fotarbeid og uventede rytmer bryter med tradisjonelle ballettnormer, og skaper en sterk, abstrakt estetikk. Soloen kan gjøres både med og uten tåspiss-sko.
• Jazz, Horton- og Talawa-teknikk:
Semesteret starter med at Subjazz kommer tilbake til PRODA med 5 klasser over tre uker i august.
I overgangen september/oktober, i ukene 39 og 41, kommer Shirley Langhelle tilbake med klasser i Talawa-teknikk. Langhelle vil gjennomgå grunntekniske elementer av Talawa-teknikken og gi øvelser og tekniske praksiser som vil hjelpe med grounding, polysentrisitet, groove, og den kjente afrikanske “beinløse” kvaliteten. Klassene med sine intrikate isolasjoner er tverrfaglig relevant for dansere både fra jazz-, musikal-, samtidsdans samt fra street- og klubbfeltet.
Mot slutten av semesteret blir det hele 6 klasser med Sarjo Sankareh som underviser Horton-baserte jazz klasser. Sankareh er sertifisert i Horten teknikk fra Alvin Ailey School i New York. Han har også kompetanse og erfaring i en rekke dansesjangere som gjør at han både i undervisning og koreografi jobber sjangeroverskridende.
• Musikaldans/musikaljazz – klasser og workshop:
Gjennom samarbeidet med Musikkteaterforum i CREO kan PRODA i høst tilby hele 11 musikaldans klasser samt en heldagsworkshop med Eli Stålhand.
Mikkel Maanum underviser musikaljazz i september. Klassene har fokus på teknikk, musikalitet, stil og scenisk uttrykk og avsluttes med en lengre bolk med innstudering av en ny koreografi hver uke. Koreografiene vil ha ulike stiler, men alle ligger Broadway-musikalen nært. Maanum har medvirket i en rekke musikalproduksjoner både som koreograf og danser, og har omfattende undervisningserfaring i Theater Jazz og Musikaljazz.
Videre følger fire fredagsklasser med Kirsty McDonald i oktober/november og deretter fire etterfølgende fredagsklasser i november/desember med Kristin Berg.
Søndag den 3. november arrangeres musikal-workshop med Eli Stålhand. I workshopen vil hun fokusere på relasjonen mellom innhold/tekst og uttrykk gjennom bevegelse/koreografi. Stålhand vil ta utgangspunkt i et stykke musikk fra en kjent musikal og i fellesskap med deltagerne arbeide frem et «resultat» for både tekst og bevegelser. Koreografien delvis innstuderes og improviseres frem av deltakerne. Man vil jobbe i grupper med teksten og tilpasser den vår egen forståelse av temaet i musikalen som musikken er hentet fra. Påmelding musikal-workshop her.
• Street- og klubbdans – klasser og workshops:
Både Anne Golberg Stavn og Freddy Milanya kommer tilbake etter få men populære klasser i fjor høst.
I uke 36 gir Freddy Milanya to klasser i Afro-fusion. Han beskriver Afro-fusion som noe som ikke er en distinkt dansestil, men en fusjon av afrikanske danser, et åpent konsept som gir friheten til å blande bevegelser forankret i både moderne og tradisjonelle afrikanske danseformer.
Anne Golberg Stavn gir fire House-klasser i ukene 37 og 38. I klassene er hun opptatt av at deltagerne skal finne frihet i sin egen kropp til å utforske rytme, grounding og musikalitet.
26. og 27. september i uke 39 holder Chris Nypan og Nikolai Nypan workshopen LOOP der de vil dele metoder, praksiser de har prøvd ut og spørsmål de har stilt seg under prosessen til det som har blitt forestillongen Loop. «Loop» er en kroppslig opplevelse av rytme og lyd. I workshopen vil man sammen utgjør en lyttende masse som responderer på musikken og gjennom fysiske opplevelse er medskaper inn i opplevelsen/ forestillingen/ praksisen/ workshopen.
Den 7. oktober blir det w*acking-workshop med legendariske Archie Burnett fra New York i samarbeid med Soul Sessions Oslo. Archie er en høyt respektert klubbdanser fra New York City som var en av de fremste danserne på slutten av 70- og 80-tallet mest kjent innen stilene w*acking og vogue Han vokste opp med disse stilene og regnes for å være banebrytende for både w*acking- og ballroomkulturen i Europa. I over 40 år har han opptrådt og undervist over hele verden. Archie vil være en av dommerne under årets Soul Sessions Extended 2024 som går av stabelen 30. september til 6. oktober 2024. Les mer om Soul Sessions Extended og Archie Burnett her.
• Samtidsdans – klasser, workshops og samarbeid :
I Uke 35 vil skotske Charlotte Mclean gi fire klasser i samtidsdans/ kontaktimprovisasjon i forbindelse med at hun gjester Black Box teater med den kritikerroste soloen «And» i uke 36. Charlottes arbeid engasjerer seg i det politiske: som talsmann for kroppsautonomi, reproduktiv rettferdighet og frihet. Hennes praksis forener improvisasjon, stemmearbeid, fantasi, selvfeiring, glede og radikal lytting.
I klassene vil man jobbe med teknikker for kontakt og tilkobling. Først med seg selv, så med hverandre. Hun sier at hvis du våkner og ikke ønsker å komme i kontakt med andre mennesker, kom gjerne med likevel, for timen vil tilpasses individuelle behov.
Uke 40 er PRODA Nettverk-uke og Nina Wollny kommer på besøk fra Trondheim. Hele åtte klasser vil hun gi i løpet av denne uka. I tillegg til daglige teknikk-klasser, vil hun i samarbeid med PRAXIS Oslo, gir tre klasser, «Revisiting practice», som baseres på hennes erfaringer med soloarbeidet «Revisiting Nina’s solo».
I oktober og november, etter CODA-festivalen, vil Anne-Linn Akselsen og deretter Marianne Kjærsund undervise i samtidsdans.
Dansens Hus – workshop med kunstnere i prosess
I samarbeid med Dansens Hus arrangerer PRODA hele 5 workshoper med kunstnere som har premiere på nye verk som del av Dansens Hus høstsesong:
22. august, uke 34 Siri Jøntvedt
24. september, uke 39, Roza Moshtaghi
22. oktober, uke 43 DEED med Mattias Ekholm og Suzie Davies
24. oktober, uke 43 Inés Belli
14. november,uke 46, Yaniv Cohen
CODA Oslo International Dance Festival – workshop med festivalens kunstnere
CODA festivalen 2024 går av stabelen 11. til 18. oktober, og i samarbeid arrangeres flere workshops med festivalens kunstnere:
11. oktober, Lisa Colette Bysheim
13. oktober, Sindri Runudde
14. oktober, Camilla Spidsøe
15. og 16. oktober, Mia Haugland Habib
17. oktober, Meagan O’Shea
18. oktober, Katrine Kirsebom
Workshopen med Sindri Runudde den 13. oktober krever påmelding. Påmelding her.
De øvrige workshopene er åpne og gratis og krever ikke påmelding.
Workshop med Charlotte Engelkes i samarbeid med SKUDA og Khio.
Høstsemesteret avsluttes med en 4 dagers workshop, 9. til og med 12. desember med svenske Charlotte Engelkes. Engelkes er internasjonal aktiv som regissør, koreograf og artist. Repertoaret hennes dekker dans, teater, opera og performance preget av en hemningsløs sjangerblanding, en personlig appell, en varm humor og overraskende konklusjoner. Engelkes har vært danser og medlem av Sasha Waltz & Guests siden 2003. Mer informasjon og link til påmelding kommer etter hvert.
• PEDAGOGSEMINAR – lørdag 19. og søndag 20. oktober
Skapende dans med ungdom med Caroline Wahlström Nesse og Camilla Myhre.
Hvordan veileder man ungdom i skapende arbeid med dans og bevegelse?
Caroline Wahlström Nesse og Camilla Myhre har gjennom sin undervisning ved Høyskolen for dansekunst og sitt kunstneriske virke på Rom for dans, opparbeidet en særskilt kompetanse i å veilede barn, unge og studenter i skapende prosesser. Det kunstneriske og pedagogiske arbeidet er tuftet på en grunnleggende filosofi om at alle mennesker har skapende evner og sine helt egne ekspressive uttrykk.
Nesse og Myhre vil i dette kurset dele av sine metoder rundt skapende dans, koreografi og veiledning av kunstnerisk prosesser spesielt rettet mot ungdom, både i kulturskolen og i videregående opplæring. Kurset vil gå over to dager. Vi legger opp til god tid for samtaler og refleksjon, kollegial deling og hyggelige lunsj.
Påmelding Pedagogseminar her.