Tendai Makurumbandi

Koreograf Tendai Makurumbandi er opprinnelig fra Zimbabwe, men bor og arbeider i Norge. Han er utdannet fra National Ballet of Zimbabwe og fra Kunsthøyskolen i Oslo der han har en MA i Dans (2019-2021). I 2005 debuterte han på Pustervik teater i Gøteborg, hvor han danset med den svenskbaserte Kompani Raande-vo, regissert av den avdøde koreografen Lena Josefsson. Han turnerte mye med Kompani Raande-vo i mange år. I 2012 flyttet Tendai fra Sverige til Norge hvor han er bosatt til dags dato. Han jobber med Kristiansund Opera innenfor flere roller innen danseutvikling. I løpet av sin tid i Kristiansund via Sunndalsøra etablerte han Compassion 2Dance Company (2013) nå omdannet til MAKUDA (Makurumbandi Dance). Makurumbandi er grunnlegger og kunstnerisk leder av den årlige dansefestivalen, IN2IT, som ble etablert i 2016. Tendai har koreografert verk som Silent drum, Nyami Nyami, Angels Amongst Us og Dis(placed) shadows, blant mange andre. I sin koreografiske praksis utforsker Makurumbandi skygger som en metafor som en aktiv motstand mot alterasjon. Påvirket av levde og nedarvede erfaringer, vever hans koreografiske praksis individuelle historier inn i en symfoni av identiteter som samhandler på tvers av forskjellsgrensene. I forbindelse med Oslo jazzdansfestival er Tendai aktuell med verket Nyami Nyami. Tendai ønsker med Nyami Nyami å videreformidle kulturelle erfaringer i en kunstnerisk kontekst. Tittelen viser til legenden om Zambezi-elva, også kjent som Slangeånden, og hvordan den beskyttet folket og ga dem forsyninger i harde tider. Byggingen av en stor mur på tvers av elva påvirket Slangeånden negativt og området har siden vært preget av tørke, sult og konflikt. Dans er ikke bare kulturformidling, men også kultur- og identitetsbygging med et potensiale for kritikk av etablerte samfunsstrukturer. Det kommunikative aspektet er viktig både for Tendais koreografiske arbeid og identifikasjon med jazzdans som sjanger. Makurumbandi samarbeidet med DansiT og Operaen i Kristiansund om å produsere det aktuelle verket som hadde urpremiere på Sunndal kulturhus november 2018 med støtte fra Kulturrådet, Møre og Romsdal fylkeskommune og Sunndal kommune. Med seg har han fem dansere fra Norge og Storbritannia. Medvirkende: Tendai Makurumbandi (koreograf), Victor A. O. Pedersen (danser), Synne Erichsen (danser), Elisabeth Ludwig (danser), Kamilla Moen (danser) og Shawn Willis (danser). Les mer om Oslo Jazzdansfestival her. Foto: Aksel Sandvik