Alexandra Santana Casban

Alexandra Santana Casban er født og oppvokst utenfor Stockholm, Sverige. Hun studerte ved Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm 1984-1992, og har siden det arbeidet ved Operaen i Stockholm, Malmö Stasteater og Nasjonalballetten i Portugal. Fra 1996-2016 var hun ansatt i den norske Nasjonalballetten, som solist fra 2003. Alexandra har danset roller som «Giselle 1943» Odette i «Svanesjøen», Juliet i «Romeo og Juliet», Katarina i «Taming of the shrew», «Suite»av Jo Strømgren, Mercedes i Nurejevs«Don Quijote», med flere. Hun har jobbet med koreografer og danset i balletter av blant annet William Forsythe, Jiri Kylian, Lightfoot/ Leon, Mats Ek, Marco Goecke, Glen Tetley, Nacho Duato, Cynthia Harvey, Dinna Bjørn, Kjersti Alveberg.

I slutten av karrieren begynte Alexandra å undervise i kompaniet. I 2016 ble hun pensjonert fra Operaen og begynte å undervise mer, blant annetlengre perioder på Kunsthøgskolen i Oslo og Norsk Ballettinstitutt i Lillestrøm. I 2017-2018 tok hun PPU (praktiskpedagogisk utdanning) med fordypning i ballett på Kunsthøgskolen. Nå underviser Alexandra på DanseFot, talentutvikling i Viken fylke.