OSLO KOMMUNE BUDSJETTINNSPILL

PRODA sendte 7.oktober 2024 skriftlig innspill til Kultur- og utdanningsutvalget i forbindelse med forslag til kulturbudsjett for Oslo Kommune 2025.

INNSPILL BUDSJETT 2025

PRODA profesjonell dansetrening er en av de viktigste aktørene i den kulturelle infrastrukturen for dansekunstnere. PRODA er for dansere hva Olympiatoppen er for idrettsutøvere. Organisasjonen bidrar til at dansere opprettholder et internasjonalt høyt kunstnerisk nivå, og til at samfunnet kan delta i og oppleve et mangfold av dansekunst gjennom bl.a. undervisning og forestillinger.  

PRODA ble etablert i 1988, og har siden vært et relevant og samlende fagtilbud for dansefeltet. Organisasjonen utvikler seg i tråd med tendenser i feltet og er en inspirerende arena for faglig utvikling. PRODA er et kunstnertiltak som arrangerer et kontinuerlig, aktuelt og bredt kurstilbud for de som arbeider med produksjon og formidling av dans. Fagtilbudet er kostnadsfritt, og bidrar til bedre arbeidsvilkår for dansekunstnere, gjennom å ivareta behov for vedlikehold av fysiske/kunstneriske ferdigheter, kompetanseheving og et felles miljø. Tilbud som PRODA finnes i alle hovedsteder i Europa, og dansekunstnere oppsøker stedene når de gjester landene.

PRODA Oslo bidrar til å gjøre Oslo til en attraktiv kunst- og kulturby.

Pr 01.10.2024 var 1983 dansekunstnere registrert i PRODA og ca. 75 % bor og virker i Oslo.

PLANER 2025

PRODA har for budsjettperioden 2025, søkt Oslo kommune om økt driftstilskudd tilsvarende 835 000 NOK, og er foreslått med 550 087 NOK, en prisjustering på kun 2,7%.

1) PRODA har de senere år opplevd en realnedgang i tilskudd fra stat og kommune. For 2025 må PRODA for første gang på mange år, nedjustere sin aktivitet i Oslo dersom ikke tilskudd økes. Økning i tilskudd er helt nødvendig for å opprettholde aktivitetsnivå tilsvarende 2024.

2) PRODA planlegger i 2025 en utvikling av fagtilbudet og sitt potensial, som igjen vil utvikle bransjen. Planen bygger på et grundig prosjekt om Innovasjon i PRODA som kulturnæring, finansiert av Oslo kommune, og det forutsettes at det følges opp med økte driftsmidler for å iverksette planen.

HVORFOR NYE PLANER? 

PRODA skal ha et aktuelt fagtilbud for alle som jobber med dans i Oslo. Bredden i dansekunsten har vokst til et mangfold av uttrykk, med ulike behov for trening, kompetanseheving og kunstnerisk utvikling. Dette krever utvidelse og fornyelse av kurstilbudet. Med økt driftstilskudd vil vi på en bedre og mer offensiv måte levere på Oslo kommunes mål om å styrke kulturell infrastruktur, kunstnerøkonomi og arbeidskår knyttet til forarbeid og produksjon av dans. 

I 2024 utgjør driftstilskuddet fra Oslo kommune ca. 17 % av total finansiering for PRODA Oslo, og vi mener Oslo bør ta et mer aktivt ansvar for finansieringen.

PRODAs tilbud er rettet mot frilanserne, og fagtilbudet er derfor en viktig rammefaktor for at det formidles dansekunst av høy kvalitet i Oslo. PRODA skaper verdier som kommer andre tilgode. 

Telemarksforsknings Kunstnerundersøkelse av 2019 slår fast at dansekunstnere er en av gruppene med lavest kunstnerisk inntekt. Dansere er også den kunstnergruppen som i størst grad må ta ikke-kunstnerisk arbeid for å ha en inntekt å leve av, og dette utgjør 33% av arbeidshverdagen. Det viser at det er knyttet stor økonomisk usikkerhet til dansekunstnerisk virke.

PRODA legger til rette for dansere, på lik linje med en arbeidsgiver. Dansekunstnere i Norge opererer i stor grad i det frie feltet, uten en fast arbeidsgiver, og PRODA anses som en av grunnpilarene. PRODAs formål er fastsatt med grunnlag i dansekunstnernes inntekt- og utdannelsesnivå og arbeidsvilkår. PRODA er et sentralt kunstnertiltak som treffer alle dansere, og som med relativt små tilskudd fra stat og kommune kan bedre kunstnerøkonomien og øke den kunstneriske kvaliteten i feltet.

OSLOS BEFOLKNING

Oslo er en mangfoldig by, med store forskjeller mellom de ulike bydelene. Befolkningen som opplever og lærer dans i Oslo er ulike både sosialt, aldersmessig, geografisk og etnisk. Variasjonen er stor i kunst- og kulturtilbud der dansekunstnere bidrar og arenaene er mange; teatre, scener, media, skoleverket, kultur- og danseskoler, ungdomsklubber og treningsstudioer. Dans er en svært populær fritidsaktivitet for barn og unge, og er viktig for folkehelse og et flerkulturelt og inkluderende samfunn. Store deler av befolkningen møter dans i en eller annen form, hvor det er PRODAs brukere som utøver, formidler og underviser dans.

REALISERE OSLO KOMMUNES KUNSTPLAN

En satsing på PRODA er i tråd med politiske planer og prioriteringer i Kunstbyen – Oslo kommunes Kunstplan. PRODA har hatt aktivitet i Oslo i 35 år, og er en veldrevet og brukerstyrt stiftelse med systemer og oversikt over dansere som til enhver tid arbeider i Oslo. Styrking av driftstilskuddet til PRODA Oslo kan anvendes som et virkemiddel for å styrke infrastruktur i dansefeltet, og vil bidra til å nå hovedmålene i kommunens Kunstplan. Økt driftstilskudd fra Oslo kommune er helt nødvendig for at vi skal være i stand til å opprettholde våre forpliktelser, oppfylle formålet og ivareta vårt samfunnsoppdrag for Oslo-regionen.