Vårsemesteret 2025

Velkommen til en inspirerende vår med et rikt sammensatt program med klasser, workshops og seminar. Vi setter i gang første uke med ballettklasser med Igor Vieira, og deretter fullt program fra uke 3, også med samtidsdans med Jon Filip Fahlstrøm.

Vi fortsetter gode samarbeid som beriker fagtilbudet med ekstra klasser, workshops og ulike arrangementer for faglig utvikling og deling i feltet. Samarbeidspartnere og bidragsytere er blant annet Dansens Hus, SKUDA Skuespiller- og danseralliansen, MA Dans ved Kunsthøgskolen i Oslo, PRAXIS Oslo, Oslo Jazzdansfestival, CODA Oslo International Dance Festival, Bærum Kulturhus – Dans Sørøst-Norge, Norsk Skuespillersenter, CREO og Musikkteaterforum i CREO.

Internasjonale gjestepedagoger som underviser på PRODA denne våren som resultat av ulike samarbeid er Julia Ehrstrand (SE), Jarek Cemerek (CZ), Alma Söderberg (SE), La Veronal (ES) og Jefta van Dinther (SE/DE).

• Ballett:
Etter to uker med Igor Vieira, følger klasser med Camilla Spidsøe, Eugenie Skilnand og Kristian Alm før påske. Etter påske er det klasser med Sissel Aarseth og Matias Rønningen. I tillegg kommer Camilla Spidsøe tilbake med klasser i mai.

Igor Vieira er fra Brasil og har bakgrunn både fra ballett og samtidsdans. Han har arbeidet i store internasjonale kompanier med koreografer som Alexander Ekman, Ohad Naharin, Itzik Galili, León/Lightfoot, Hofesh og Mats Ek. Igors ballettklasser gir mulighet for en personlig tilnærming, slik at hver deltaker kan utvikle sitt eget kunstneriske potensial.

• Jazz og kommersiell koreografi:
Denne våren underviser Kristine Melby med assistent Emma Løvseth, Sara Einbu og Trude Amalie Leirpoll. Vi er også glade for at vi i våres også har en internasjonal gjestepedagog i jazz, Julia Ehrstrand (SE), som gir klasser i uke 9 og 10.

Julia Ehrstrand er svensk danser og koreograf. Hun kan vise til ustrakt internasjonal virksomhet som både utøver, koreograf og pedagog. Koreografiene hennes har blitt presentert i NYC, Mexico City, Taiwan, Sverige og Japan, og hun har blant annet undervist ved toneangivende skoler og universiteter i Nederland, USA og Sverige. I norsk sammenheng har hun undervist både på Universitetet i Stavanger og på PRODA Oslo.

Ehrstrand underviser i samtidsjazz som vektlegger en organisk måte å bevege seg på for maksimal bevegelsesfrihet, men som samtidig utfordrer deltakernes teknikk. Arbeidet inkluderer mye gulvarbeid, flyt og et stort omfang av bevegelser. Klassene starter med en fast teknisk oppvarming med innslag av gulvarbeid, strekk og styrke, for deretter å arbeide med en frase for resten av klassen.

Vårsemesteret avsluttes med klasser og workshops med kunstnere som er programmert på Oslo Jazzdansfestival i juni. Mer informasjon kommer etter hvert.

• Musikaldans
Pedagoger for våren er Simon Stenholm Söderlund og Cynthia Kai med fire klasser hver. Simon underviser i perioden januar/ februar og Cynthia i mai.

Simon Söderlund vektlegger lang oppvarming og øvelser der musikalitet, dynamikker og teknikk er satt i fokus. Klassene avsluttes med en kombinasjon/koreografi.
Cynthia Kais klasser omfatter en kort grunnleggende oppvarming. En danseteknikk- og koreografifokusert klasse med original koreografi fra ulike musikaler.

• Hiphop, Freestyle og Afro Fusion
Freddy Milanya
kommer tilbake med flere Afro-fusion-klasser og Marikken Heitkøtter Bratlie med hiphop-klasser i april og mai. Siste uke av semesteret underviser et nytt bekjentskap, Moïse Kitoko Saday, hiphop freestyle.

Kitoko er født og oppvokst i Bagnolet, Frankrike og har arbeidet som danser, performer, DJ og produsent i over 10 år og med blant annet deltagelse i flere internasjonale battles. Kitokos klasser vil først og fremst fokusere på grunnlag i hip hop freestyle der man kan utforske nøkkelelementer for eget uttrykk og improvisasjon.   
    
• Samtidsdans
Pedagoger og kompanier som gir klasser eller workshop som del av ordinært program eller via ulike samarbeid er; Jon Filip Fahlstrøm, Iannes Bruylant, Ane Iselin Brogeland, Marianne Kjærsund/ Elle Sofe Company, Liv Hanne Haugen, Sigrid Kopperdal/ Bøler Samvirkelag, Jassem Hindi, Jarek Cemerek (CZ), Dawid Lorenc (PL)/ Carte Blanche, Alma Söderberg (SE), La Veronal (ES) og Jefta van Dinthers (SE/DE).

Jarek Cemerek (CZ) underviser fire klasser i uke 12.
Cemerek er en etablert koreograf, pedagog og danser som jobber over hele verden. Som pedagog og koreograf har han arbeidet med utallige kompanier, skoler og festivaler, som DV8, The Juilliard School, Gothenburg Opera Dance Company, Korea National University of Arts, Skånes Dance Theater, The Place, og Iceland Dance Company, for å nevne noen få. I norsk sammenheng har han undervist og koreografert ved flere anledninger på Khio, samt gitt klasser for Carte Blanche og på Universitetet i Stavanger.
Cemerek sine klasser oppmuntrer til en følelse av kroppsbevissthet og effektivitet samt fysisk artikulasjon. Klassene starter med enkle øvelser for å bygge styrke og et godt grunnlag for å gjøre kroppen klar for dagen. Vektlegging av blant annet sunn kroppsmekanikk, anatomi, funksjonalitet og effektiv bruk av energi og vekt.

Dansens Hus samarbeid – workshoper med aktuelle kunstnere

I samarbeid med Dansens Hus arrangerer PRODA fem workshoper med kunstnere som viser sine forestillinger på Dansens Hus denne våren.
Uke 4: Liv Hanne Haugen
Uke 5: Marianne Kjærsund/ Elle Sofe Company
Uke 6: Jassem Hindi
Uke 15: Sigrid Kopperdal/ Bøler Samvirkelag
Uke 19: Jefta van Dinther (SE/DE).

SKUDA/ PRAXIS Oslo/ PRODA workshop med Alma Söderberg (SE) i uke 11
Alma Söderberg er utøver og koreograf med base i Malmö. Hun turnerer verkene sine på hovedscenene og de viktigste festivalene over hele Europa. Söderbergs verk er preget av en sterk og tydelig sammenheng mellom dans, musikk og stemme. Lyd og bevegelse er alltid tett sammenvevd, og en undersøkelse av disse uttrykkene er en kontinuerlig del av hennes kunstnerskap. I perioden 2019-2022 var hun tilknyttet Cullberg og skapte i to verk med kompaniet.
Workshopen vil være knyttet til Söderbergs kunstneriske arbeid og vil kreve påmelding.

Workshop med Carte Blanche i uke 12
I workshopen vil danser Dawid Lorenc sammen med deltakere utforske bevegelsesmateriale til Carte Blanches nyeste forestilling HOW ROMANTIC av den greskfødte koreografen Katerina Andreou.

PRODA NETTVERK i uke 14 – Ane Iselin Brogeland på besøk fra Stavanger
De fire to-timers klassene med Brogeland gir en smakebit på metodene Flying Low og Passing Through utviklet av den anerkjente venezuelanske utøveren, læreren og koreografen, David Zambrano.

Brogeland er utøvende og skapende dansekunstner med base i Stavanger. I tillegg til å jobbe som stipendiat ved Universitetet i Stavanger, skaper hun også egne verk og fortsetter å utøve og undervise i Europa, Afrika, Asia og USA. Klassene til Brogeland er del av satsingen, «PRODA NETTVERK», der PRODA Oslo henter inn aktuelle dansekunstnere og pedagoger fra andre steder i landet, og på den måten skape nettverk og deling av kompetanse på tvers av regioner i landet vårt.

Workshop med La Veronal i uke 14.
I forbindelse med at det spanske kompaniet La Veronal gjester Bærum Kulturhus med verket Firmamento den arrangerer vi i samarbeid med Dans Sørøst Norge / Bærum Kulturhus, workshop på PRODA lørdag 5. april. La Veronal ledes av Marcos Moreau og kompaniet har erobret de største scener. Workshopen vil ta utgangspunkt i metoder og arbeidet til kompaniet og verket.

• Annet fagprogram:
På ulikt vis vil enkelte klasser og workshops denne våren ha fokus på folkedans.
I uke 11 i mars vil Astrid Serine Hoel sammen med live musiker Trygve Beddari lære bort kvenske danser over to dager. Kvensk kunst og kultur har lenge vært utsatt for diskriminering og undertrykking gjennom fornorskningspolitikken som ble ført av den norske stat helt frem til på 60-tallet. Nå er de gamle kvenske dansene blåst nytt liv med arbeidet til Hoel. 

Ellis-seminar under Heddadagene «Fra produksjon til publikum – Hvordan skaper vi et bærekraftig scenekunstfelt?»
Flere utredninger har pekt på en ubalanse mellom produksjon og formidling i det frie scenekunstfeltet, der kulturpolitiske strukturer i større grad er rettet mot produksjon enn visning. Relatert til dette har mange kunstnere har uttrykt fortvilelse over manglende bærekraft i liv, kunstnerisk arbeid og virksomhet. Ellis invitere kunstnere og organisasjoner som har funnet alternative løsninger på hvordan å møte og problemstillingene og skapt bærekraft i kunstnerisk virksomhet eller kontekst. Finnes det nye perspektiver for endring, andre produksjonsmodeller, strategier, systemer, innretninger eller erfaringer. Individuelt og kollektivt – hvordan ser vi mulighetene for et bedre og mer bærekraftig felt?
Seminaret er et samarbeid med organisasjonene i Ellis – Et langt liv i scenekunsten (SKUDA Skuespiller og Danseralliansen, PRAXIS Oslo, CODA, Norsk Skuespillersenter og CREO).