Oslo Jazzdansfestival – 15. til 19. juni
PRODA samarbeider igjen med Oslo Jazzdansfestival med klasser, workshop og panelsamtale.
• 19. juni, Scenehuset:
kl. 10:00 -12:00 Workshop med Daniel Sarr
kl. 12:30 – 14:00 Panelsamtale med koreografene Daniel Sarr, Valentina Martínez Mariscal og fagansvarlig fra PRODA Oslo, Cecilie Lindeman Steen.
Panelsamtalen er moderert av Sarjo Sankareh og Natalie Dahl
Påmelding:
Ordinær billett workshop: 100 kr / PRODA-pris: 50 kr + billettavgift. Workshop billett gir gratis adgang til panelsamtale. Kjøp billett her!
Ordinær billett panelsamtale: 50 kr / PRODA-pris: 25 kr + billettavgift. Kjøp billett her!
Workshop med Daniel Sarr:
Sarrs jazzklasser har fokus på teknikk, musikalitet og groove. Han starter med en grundig oppvarming som inneholder release-teknikk, isolasjoner, rytmisk- og teknisk arbeid. Han videreformidler koreografier bestående av både Samtidsdans og Jazz, pluss et hint av Hip Hop. I denne workshopen vil han lære bort repertoar fra verket “The Tribe” som spilles 18. juni under Oslo Jazzdansfestival.
Panelsamtale:
I en verden full av spenninger mellom kulturelle forestillinger hos henholdsvis majoritet og minoritet er det viktig med et fokus på former som kan fremme dialog og forening. Koreografenes erfaringsbaserte ikke-verbale og rytmiske samspill kan bidra til nye innfallsvinkler for publikum og bearbeiding av egne opplevelser for danserne. I panelsamtalen ønsker vi mer informasjon om inspirasjonen bak de koreografiske verkene, opplevelsen av gjennomføring og potensiell slagkraft gjennom dans. Vi vil også relatere denne samtalen til jazzdans som sjanger, spesielt med tanke på om underkategorier eller stilarter og deres utøvere må vike for normer og trender om hva samtidig jazzdans er.
Daniel Sarr and Valentina Martínez Mariscal er representert med hvert sitt verk i en double-bill på festivalen tirsdag den 18. juni:
Synthesis – (urpremiere) av og med Valentina Martínez Mariscal og Yordano Burgar
The Tribe – (gjestespill) koreografert av Daniel Sarr
Medvirkende: Sara Einbu, Christiane Bergersen, Sigyn Sætereng, Alma Apenteng, Maja Furnes og Marte Brækken
Felles for begge verk er en søken etter eller ivaretakelse av det opprinnelige. Sarr søker etter den feminine urkraften og Bulgar/Mariscal søker etter å ivareta sine kulturelle røtter i en assimileringsprosess de erfarer som immigranter. Begge fremhever den sosiale kraften og mulighet for tilhørighet gjennom dansen. Bulgar/Mariscal har sin tilhørighet i latinske og Afro-Cubanske rytmer, mens Sarr viser til hiphop og seremonielle bevegelser. Hos begge assimileres disse formene inn i et samtidig jazzdansprosjekt. Dynamikken i det rytmiske samspillet gjenspeiler både spenningene mellom det sosiale og det individuelle, det urgamle og det samtidige og ulike stilarters plass i den mangfoldige jazzdanssjangeren.
Daniel Sarr er en erfaren koreograf og danser med bakgrunn fra blant annet Oslo Danse Ensemble og Jo Strømgren kompani. The Tribe er et prosjekt han først koreograferte som student i jazzdans ved Kunsthøyskolen i Oslo. Vi får nå se en bearbeidet versjon fremført av seks medvirkende kvinner: Alma Apenteng, Marte Brækken, Christiane Bergersen, Sara Einbu, Maja Furnes og Sigyn Sætereng. De har blant annet erfaring fra henholdsvis Moulin Rouge på Chateau Neuf, Melodi Grad Prix, West Side Story på Chateau Neuf, The Voice, Jo Strømgren kompani og Frikar.
• The Tribe er et stykke som handler om menneskets urkraft, søsterskap og feminin kraft. Stykket tar inspirasjon fra det primitive i mennesket og tar i bruk serimonielle bevegelser og rytmer. Det sosiale aspektet av dans har gjennom tusenvis av år har vært en viktig del av menneskets form for tilhørighet og kommunikasjon og dette kommer til syne i en sterk felles puls. Det er et fysisk verk med tydelige jazzdans-elementer samtidig som hiphopens groove og musikalitet er en gjennomgående kvalitet i verket. Små nyanser i musikken og en lek med synkoperte rytmer står sentralt.
• Yordano Burgar og Valentina Martínez Mariscal.
Burgar er en streetdancer fra Havanna som de siste årene har etablert seg i Oslo. Han har danset for det Cubanske dansekompaniet Lizt Alfonso og Show De Vida i Norge. Mariscal har blant annet erfaring fra Salskakompaniet og Multiplié Dansefestival.
Synthesis er en koreografisk utforskning som tar for seg kompleksiteten i kulturell assimilering. Med utgangspunkt i moderne latinjazz utforsker utøverne kampene, harmoniene og dissonansene i assimilasjonsreisen. Forestillingen inviterer publikum til å reflektere over den flytende identiteten som skapes i denne prosessen. I hjertet av prosjektet ligger ideen om å skape en koreografisk samtale som representerer individuelle erfaringer og gir næring til kollektiv forståelse. Prosjektet utforsker også den dypt forankrede forbindelsen mellom musikk, dans og tilhørighet fra perspektivet til to jazzdansere med meksikanske og afrokubanske røtter. Fremføres 18. juni kl. 18:30 & 20:00 ved Scenehuset i Oslo.