Et lite kutt i 2025, et stort tap for fremtiden

Debattinnlegg publisert i Trønderdebatt, 11.desember 2024

Dansekunstfeltet er skjørt, med små institusjoner og organisasjoner – som på hver sin måte er uunnværlige og samlet sett ivaretar utvikling, produksjon og formidling av et mangfold av dansekunst. Dansere er blant kunstnergruppene med lavest inntekt – i henhold til Kunstnerundersøkelse 2019, og derfor vil et kutt ved en av våre institusjoner treffe en allerede sårbar kunstnergruppe hardt.  

Dans i Trøndelag er et regionalt kompetansesenter for dans med over 14 års erfaring på å jobbe lokalt og fylkeskommunalt med og for dansekunst. Organisasjonen er, som sine navnesøstre i hele landet, bygget opp på lokale og regionale behov. Dans i Trøndelag har gjennom årene funnet sin identitet, og bidrar på denne måten inn med helt essensiell kompetanse i det nasjonale nettverket av regionale kompetansesentre for dans. De er uvurderlige for produksjon, distribusjon og formidling av dansekunst lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt. 

Regjeringen skriver i årets budsjettfremleggelse for 2025 at ivaretakelse av kulturinstitusjonene er avgjørende for at befolkningen i hele landet skal ha tilgang på̊ kunst og kultur av høy kvalitet. For at vi skal ha et rikt kulturliv er det en forutsetning at det offentlige samarbeider om finansiering av kunst- og kulturlivet. Fordelingsnøkkelen mellom stat, fylke og kommune må ligge som et premiss! Et kutt i det kommunale tilskuddet til Dans i Trøndelag er stikk i strid med denne målsettingen, og vil føre til en utarming av tilbudet til Dans i Trøndelag.

Dans i Trøndelag har utviklet helt særegne prosjekter som ikke bare skaper ringvirkninger for dansekunstfeltet, men også for barn og unge, lokalsamfunnet og helsetilbudet i regionen, for å nevne noe. Som Marit Stranden fra Nasjonalt kompetansesenter for kultur, omsorg og helse peker på i sitt innlegg i Inderøyningen 6.12.2024; «Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg har samarbeidet med Dans i Trøndelag siden kompetansesenteret ble etablert i 2014 og er avhengig av Dans i Trøndelag med sin kompetanse inn i pågående prosjekt og undervisning. Kompetansen Dans i Trøndelag har utviklet på dans og helse kan ikke erstattes av andre i Norge.» Denne spisskompetansen peker på kjernen og viktigheten av de regionale kompetansesentrene for dans, og hvorfor både stat, fylke og kommune må fortsette å være med å trygge rammene for disse unike institusjonene. 

For oss i PRODA profesjonell dansetrening er Dans i Trøndelag en viktig samarbeidspartner. De er ansvarlige for at vårt formål kan ivaretas i det tidligere Nord-Trøndelag. PRODA er for dansere hva Olympiatoppen er for idrettsutøvere. Vi er gitt det operative ansvaret med å utvikle og opprettholde dansekunstneres kompetanse, og det gjør vi eksplisitt gjennom å tilby et relevant og samlende fagtilbud for alle profesjonelle dansere, slik at de kan utøve og formidle dans av høy kvalitet. For at samfunnet skal kunne oppleve dansekunst fra landets scener, eller sende barna til en kulturskole eller privat danseskole – trengs det dansekunstnere som har tid og rom til å utvikle seg. Dette tilbudet er Dans i Trøndelag med å legge til rette for, for dansekunstnere i Midt-Norge. 

Av konkrete aktiviteter PRODA Nord-Trøndelag, i regi av Dans i Trøndelag bidrar med, kan nevnes et helt unikt samarbeid med de kommunale kulturskolene i regionen. Dans i Trøndelag bidrar med et faglig og kompetansehevende tilbud til dansepedagogene ved kulturskolene i flere av de nærliggende kommunene, noe som bidrar til at barn og unge i hele regionen kan få ta del i danseundervisning med pedagoger som kontinuerlig utvikler seg og sitt pedagogiske virke. Dans er en av de fritidsaktivitetene flest barn og unge trekkes mot, og det er derfor helt essensielt at vi har pedagoger som kan møte våre barn og unge på en kompetent og faglig oppdatert måte.

KS har nettopp lansert en rapport, gjennomført av Samfunnsøkonomisk analyse AS, som har kartlagt hva kultur betyr for enkeltmennesker og samfunnet, og hva som er kulturens rolle i samfunnsutviklingen. Rapporten viser at: “effekter (… av et sterkt kulturliv red and) griper inn i, og blir påvirket av, en lang rekke samfunnsområder, kanskje spesielt dem det er knyttet store utfordringer til. dette taler for at det er viktig å inkludere kultur i arbeidet for en bærekraftig utvikling. Det vises til at nytten av kultur kan gi en kortsiktig besparelse, men medfører en større samfunnsøkonomisk kostnad på lengre sikt.”

Torsdag 12 desember 2024 skal politikerne i AP og Høyre i Inderøy kommune behandle forslag om å kutte tilskuddet til Dans i Trøndelag. Etter først å ha blitt foreslått med økning har nå AP og Høyre fremmet forslag om å kutte hele den lokale støtten til senteret. Dette har store konsekvenser for et etablert senter med betydning for dans lokalt og nasjonalt, gjennom 14 år.

Vi i PRODA oppfordrer politikerne i Inderøy kommune å snu, og sikre finansieringen av Dans i Trøndelag, med et økt tilskudd til 254 000 kroner i 2025.

Eva Grainger

Daglig leder